استراتژی اقدامی است که افراد برای دستیابی به یک یا چند هدف انجام می دهند
کلمه “استراتژی” از کلمه یونانی “stratógos” گرفته شده است. stratus (به معنی ارتش) و “Ago” (به معنای هدایت / حرکت)
استراتژی را همچنین می توان به عنوان یک جهت کلی برای کسب و کار و اجزای مختلف آن برای دستیابی به وضعیت مطلوب در آینده تعریف کرد.
در حین برنامه ریزی یک استراتژی، توجه به این نکته ضروری است که تصمیمات به تنهایی گرفته نمی شوند و هر اقدامی که توسط یک کسب و کار اتخاذ می شود احتمالاً با واکنش افرادی مثل: رقبا، مشتریان، کارمندان یا تامین کنندگان مواجه می شود.
استراتژی به زبان ساده
استراتژی یا راهبرد به زبان ساده روش یا روش هاییست که ما برای رسیدن به اهداف استفاده میکنم.
این روش با خود انعطاف به همراه دارد، یعنی ممکن است در مسیر رسیدن به اهداف نیاز باشد استراتژی خود را عوض کنیم. هر کارآفرین برای موفقیت در کسب و کارش نیاز دارد به این موارد بپردازد.
استراتژی برای کسب و کار
استراتژی طرحی از تصمیمات یک کسب و کار است که اهداف آن را نشان می دهد، خط مشی های کلیدی و برنامه ریزی برای دستیابی به این اهداف را کاهش می دهد و تجارتی را که شرکت باید انجام دهد، نوع سازمان اقتصادی و انسانی که می خواهد باشد و سهمی که قصد دارد به سهامداران، مشتریان و جامعه بدهد را مشخص میکند.
ویژگی های استراتژی
- استراتژی بسیار مهم است زیرا نمی توان آینده را پیش بینی کرد و بدون پیش بینی، شرکت ها باید آماده مقابله با رویدادهای نامطمئن باشند که محیط کسب و کار را تشکیل می دهند.
- استراتژی به جای اجرای فرایند های ساده، با پیشرفتهای بلندمدت سروکار دارد، یعنی با احتمال نوآوریها یا محصولات جدید، روشهای جدید تولید یا بازارهای جدیدی که در آینده توسعه مییابند، سروکار دارد.
- استراتژی برای در نظر گرفتن رفتار احتمالی مشتریان و رقبا ایجاد شده است. استراتژی هایی که با کارکنان سروکار دارند، رفتار کارکنان را پیش بینی می کنند.
- استراتژی یک نقشه راه خوب تعریف شده از یک سازمان است. ماموریت کلی، چشم انداز و جهت یک کسب و کار را مشخص می کند. هدف یک استراتژی به حداکثر رساندن نقاط قوت سازمان و به حداقل رساندن نقاط قوت رقبا است.
به طور خلاصه، استراتژی شکاف بین «جایی که هستیم» و «جایی که میخواهیم باشیم» را پر میکند
اجزای بیانیه استراتژی
بیانیه استراتژی یک کسب و کار، جهت گیری استراتژیک بلندمدت و جهت گیری های خط مشی گسترده را تعیین می کند. این به کسب و کار یک جهت روشن و یک طرح اولیه برای فعالیت های سال های آینده می دهد. اجزای اصلی بیانیه استراتژیک به شرح زیر است:
هدف استراتژیک
هدف استراتژیک تصویری در مورد آنچه که یک سازمان باید فوراً وارد آن شود تا به چشم انداز کسب و کار برسد را ارائه می دهد. به مردم انگیزه می دهد. این چشم انداز، چشم انداز کسب و کار را روشن می کند.
نیت استراتژیک
نیت استراتژیک به مدیریت کمک می کند تا بر اولویت ها تاکید و تمرکز کند. هدف استراتژیک چیزی جز تأثیرگذاری بر پتانسیل منابع و شایستگی های اصلی کسب و کار برای دستیابی به آنچه در ابتدا ممکن است در محیط رقابتی به نظر دست نیافتنی به نظر برسد، نیست. یک هدف استراتژیک به خوبی بیان شده باید توسعه نیات استراتژیک یا تعیین اهداف و مقاصدی را که مستلزم کنترل همه شایستگی های سازمان به حداکثر ارزش است، هدایت کند.
هدف استراتژیک شامل هدایت توجه کسب و کار به پیروزی است. الهام بخشیدن به مردم با گفتن اینکه اهداف ارزشمند هستند. تشویق مشارکت فردی و تیمی و همچنین مشارکت؛ و استفاده از قصد برای تخصیص مستقیم منابع.
بیانیه ماموریت
بیانیه ماموریت بیان نقشی است که سازمان قصد دارد از طریق آن به ذینفعان خود خدمت کند. این بیانیه توضیح می دهد که چرا یک کسب و کار در حال فعالیت است و بنابراین چارچوبی را ارائه می دهد که در آن استراتژی ها تدوین می شوند. توصیف می کند که کسب و کار چه کاری انجام می دهد (یعنی قابلیت های ارائه شده)، به چه کسانی خدمات می دهد (یعنی ذینفعان) و چه چیزی یک کسب و کار را منحصر به فرد می کند (یعنی دلیل وجود).
بیانیه ماموریت، کسب و کار را با توضیح دامنه وسیع فعالیت ها، محصولات و فناوری هایی که برای دستیابی به اهداف و مقاصد خود استفاده می کند، از سایرین متمایز می کند.
در مورد زمان حال یک کسب و کار صحبت می کند (به عنوان مثال، “درباره جایی که ما هستیم”).
به عنوان مثال، ماموریت مایکروسافت این است که ” به هر فرد و هر سازمانی در این سیاره برای دستیابی به دستاوردهای بیشتر قدرت دهد”
ماموریت وال مارت این است که «به مردم عادی این شانس را بدهد که همان چیزی را بخرند که افراد ثروتمند میخرند».
بیانیه ماموریت همیشه در سطوح بالای یک کسب و کاروجود دارد، اما ممکن است برای سطوح مختلف کسب و کار نیز بیان شود. مدیر اجرایی نقش بسزایی در تدوین بیانیه ماموریت دارد. هنگامی که بیانیه ماموریت تدوین شد، در دراز مدت به کسب و کار خدمت می کند.
بیانیه ماموریت دارای سه جزء اصلی است:
- بیانیه ماموریت یا چشم انداز شرکت
- بیانیه ارزش های اصلی که اعمال و رفتار کارکنان را شکل می دهد
- بیانیه اهداف و مقاصد
ویژگی های یک ماموریت
- ماموریت باید عملی و قابل دستیابی باشد و دستیابی به آن باید امکان پذیر باشد.
- ماموریت باید به اندازه کافی روشن باشد تا بتوان هر اقدامی را انجام داد.
- باید برای مدیریت، کارکنان و جامعه به طور کلی الهام بخش باشد.
- باید به اندازه کافی دقیق باشد، یعنی نه خیلی وسیع و نه خیلی باریک باشد.
- باید منحصر به فرد و متمایز باشد تا در ذهن همه تأثیر بگذارد.
- باید تحلیلی باشد، یعنی اجزای کلیدی استراتژی را تجزیه و تحلیل کند.
- باید معتبر باشد، یعنی همه ذینفعان باید بتوانند آن را باور کنند.چشم انداز
بیانیه چشمانداز
بیانیه چشمانداز مشخص میکند که کسب و کار میخواهد یا قصد دارد در آینده کجا باشد یا جایی که باید به بهترین نحو نیازهای ذینفعان را برآورده کند. رویاها و آرزوهای آینده را توصیف می کند. به عنوان مثال، چشم انداز مایکروسافت «توانمندسازی افراد از طریق نرم افزارهای عالی، در هر زمان، هر مکان یا هر دستگاهی است».
یک بیانیه چشم انداز موثر باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- باید بدون ابهام باشد.
- باید واضح باشد.
- باید با فرهنگ و ارزش های سازمان هماهنگ باشد.
- رویاها و آرزوها باید عقلانی/ واقعی باشند.
- عبارات بیانیه باید کوتاهتر باشند تا راحتتر به خاطر بسپارند.
به منظور تحقق چشم انداز، باید عمیقاً در سازمان القا شود و متعلق به همه افراد درگیر در کسب و کار باشد و به اشتراک گذاشته شود.
اهداف و مقاصد
هدف، وضعیت یا مکانی مطلوب در آینده است که یک کسب و کار سعی در دستیابی به آن دارد. اهداف به طور خاص مشخص می کنند که اگر یک کسب و کار به مأموریت یا چشم انداز دست یابد، چه کاری باید انجام شود. اهداف، مأموریت را برجستهتر و ملموستر میکنند. آنها حوزه های مختلف عملکردی و دپارتمانی را در یک سازمان هماهنگ و ادغام می کنند. اهداف به خوبی ساخته شده دارای ویژگی های زیر هستند .
- دقیق و قابل اندازه گیری هستند.
- به مسائل مهم و حیاتی رسیدگی می کنند.
- واقع بینانه و چالش برانگیز هستند.
- باید در یک بازه زمانی مشخص محقق شوند.
- هم شامل مولفه های مالی و هم غیر مالی می شوند.
اهداف به عنوان اهدافی تعریف می شوند که سازمان می خواهد در یک دوره زمانی به آنها دست یابد. اساس برنامه ریزی هستند. برای دستیابی به این اهداف، سیاست ها در یک سازمان تدوین می شود. تدوین اهداف وظیفه مدیریت سطح بالاست. اهداف مؤثر دارای ویژگی های زیر هستند:
- برای یک سازمان واحد نیستند، بلکه چندگانه هستند
- باید هم کوتاه مدت و هم بلند مدت باشند
- باید به تغییرات محیط واکنش نشان دهند و واکنش نشان دهند، یعنی باید انعطاف پذیر باشند
- باید قابل اجرا، واقع بینانه و عملیاتی باشند
اهمیت چشم انداز و بیانیه ماموریت
یکی از اولین چیزهایی که هر ناظر فکر و عمل مدیریت می پرسد این است که آیا یک کسب و کار خاص دارای چشم انداز و بیانیه ماموریت است؟ علاوه بر این، یکی از اولین چیزهایی که فرد در یک مدرسه کسب و کار می آموزد، اهمیت چشم انداز و بیانیه ماموریت است.
هدف این مقاله توضیح دلایل اهمیت بیانیه های چشم انداز و ماموریت و مزایایی است که چنین بیانیه هایی برای سازمان ها فراهم می کند
در مطالعات نشان داده شده است که کسب و کار هایی که دارای چشم انداز و بیانیه ماموریت شفاف، منسجم و معنادار هستند، در مقایسه با کسب و کار هایی که بیانیه های چشم انداز و ماموریتی ندارند، بیش از دو برابر بیشتر از مزایای سهامداران برخوردار هستند. در واقع، اهمیت چشمانداز و بیانیههای مأموریت به حدی است که اولین چیزی است که در کتابهای درسی مدیریت درباره استراتژی مورد بحث قرار میگیرد.
برخی از مزایای داشتن یک چشم انداز و بیانیه ماموریت
بیش از هر چیز دیگری، بیانیه های چشم انداز و مأموریت، وحدت هدف را برای کسب و کار ها فراهم می کند و کارکنان را با احساس تعلق و هویت آغشته می کند. در واقع، چشمانداز و بیانیههای مأموریت، تجسم هویت سازمانی و حامل مرام و شعار سازمان هستند. برای این منظور، آنها را بیانیه اعتقادی نیز می نامند.
بیانیههای چشمانداز و مأموریت
زمینهای را که کسب و کار در آن فعالیت میکند مشخص میکند و لحنی را برای کارکنان فراهم میکند که باید در جو کسب و کار دنبال شود. از آنجایی که دلیل وجود کسب و کار را مشخص می کنند، نشانگر جهتی هستند که کسب و کار برای تحقق اهداف در چشم انداز و بیانیه ماموریت باید در آن حرکت کند.
بیانیههای چشمانداز و مأموریت
بهعنوان نقاط کانونی برای افراد عمل میکند تا خود را با فرآیندهای کسب و کار شناسایی کنند و به آنها احساس جهت دهند و در عین حال کسانی را که نمیخواهند آنها را دنبال کنند از مشارکت در فعالیتهای کسب و کار بازدارند.
بیانیه های چشم انداز و ماموریت
به تبدیل اهداف کسب و کار به ساختارهای کاری و تعیین وظایف به عناصری در کسب و کار که مسئول تحقق بخشیدن به آنها در عمل هستند کمک می کند.
در نهایت، بیانیههای چشمانداز و مأموریت، فلسفه وجودی را در اختیار کارکنان قرار میدهند، که بسیار حیاتی است، زیرا ما به عنوان انسان، برای انجام کار به معنایی نیاز داریم و بیانیههای چشمانداز و مأموریت معنای لازم را برای کار در یک کسب و کار خاص ارائه میدهند.
همانطور که از مطالب فوق مشاهده می شود، بیانیه های چشم انداز و ماموریت مفصل، منسجم و معنادار، در تنظیم عملکرد پایه و پارامترهای عملی نقش بسزایی دارد و روح کسب و کار را تجسم می بخشد. به عبارت دیگر، بیانیههای چشمانداز و مأموریت به اندازه هویتهای مختلفی که افراد در زندگی روزمره خود دارند، اهمیت دارند.
به همین دلیل است که کسب و کار ها زمان زیادی را صرف تعریف چشمانداز و بیانیههای مأموریت خود میکنند و اطمینان حاصل میکنند که به جای جملاتی که صرفاً فاقد هرگونه معنا باشند، به بیانیههایی میرسند که معنا را ارائه میکنند
فرآیند مدیریت استراتژیک – معنا، مراحل و مولفه ها
فرآیند مدیریت استراتژیک به معنای تعریف استراتژی کسب و کار است. همچنین به عنوان فرآیندی تعریف میشود که طی آن مدیران مجموعهای از استراتژیها را برای کسب و کار انتخاب میکنند که آن را قادر به دستیابی به عملکرد بهتر میکند
مدیریت استراتژیک یک فرآیند مستمر است که کسب و کار و صنایعی را که کسب و کار در آن درگیر است ارزیابی می کند. رقبای خود را ارزیابی می کند؛ و اهدافی را برای رسیدن به تمام رقبای حال و آینده تعیین می کند و سپس هر استراتژی را مجددا ارزیابی می کند.
فرآیند مدیریت استراتژیک دارای چهار مرحله زیر است:
پویش محیطی
پویش محیطی به فرآیند جمع آوری، بررسی و ارائه اطلاعات برای اهداف استراتژیک اشاره دارد. به تجزیه و تحلیل عوامل داخلی و خارجی مؤثر بر کسب و کار کمک می کند. پس از اجرای فرآیند تحلیل محیطی، مدیریت باید آن را به صورت مستمر ارزیابی کرده و در جهت بهبود آن تلاش کند.
تدوین استراتژی
تدوین استراتژی فرآیند تصمیم گیری بهترین مسیر عمل برای دستیابی به اهداف کسب و کار است. پس از انجام اسکن محیط، مدیران استراتژی های شرکتی، تجاری و عملکردی را تدوین می کنند.
پیادهسازی استراتژی
اجرای استراتژی به معنای عملی کردن استراتژی آنطور که در نظر گرفته شده است یا اجرای استراتژی انتخابی کسب و کار است. اجرای استراتژی شامل طراحی ساختار کسب و کار، توزیع منابع، توسعه فرآیند تصمیم گیری و مدیریت منابع انسانی است.
ارزیابی استراتژی
ارزیابی استراتژی آخرین مرحله فرآیند مدیریت استراتژی است. فعالیت های کلیدی ارزیابی استراتژی عبارتند از: ارزیابی عوامل داخلی و خارجی که ریشه استراتژی های فعلی هستند، اندازه گیری عملکرد و انجام اقدامات اصلاحی. ارزیابی اطمینان حاصل می کند که استراتژی کسب و کاری با اهداف مطابقت دارد.
این مؤلفه ها مراحلی هستند که به ترتیب زمانی هنگام ایجاد یک برنامه مدیریت استراتژیک جدید انجام می شوند. کسبوکارهای فعلی که قبلاً یک برنامه مدیریت استراتژیک ایجاد کردهاند، بنا به نیاز شرایط به این مراحل بازمیگردند تا تغییرات اساسی ایجاد کنند.
مدیریت استراتژیک یک فرآیند مداوم است. بنابراین، باید متوجه شد که هر جزء با اجزای دیگر تعامل دارد و این تعامل اغلب در روند انجام اتفاق می افتد